Voetganger voorrang gelijkwaardige kruising

Datum van publicatie: 03.05.2021

Handelen bij ongevallen en pech onderweg. In de auto verleen je bij gelijkwaardige kruispunten altijd voorrang aan de bestuurder van een tram. Voor alle kruisingen geldt: ook al heb je voorrang, blijf goed twee kanten opkijken!

Sta je met de auto voor een kruispunt en zie je géén enkel verkeerslicht, voorrangsbord, of andere voorrangstekens zoals bijvoorbeeld haaientanden, dan spreek je van een gelijkwaardig kruispunt. Geef ze de ruimte door eerder te stoppen. Zodra jij stilstaan, gaan zij lopen. In het eerste voorbeeld sta je met de auto bij een gelijkwaardig kruispunt en er komt een auto van rechts.

Laat ze maar gaan als ze beginnen met oversteken. Ze kunnen daardoor ongehinderd doorrijden en de kruising vrijmaken.

Bevind je je als voetganger binnen de twintig meter van een oversteekplaats of zebrapad. Dus zolang jij rechtdoor gaat, heb je niet met deze regel te maken. Goed om te weten: voetgangers en fietsers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Het is van belang dat je een kruispunt tijdig signaleert en altijd voorzichtig nadert, voetganger voorrang gelijkwaardige kruising. Je weet dat oranje betekent dat je moet stoppen.

1. Verkeer van rechts

Met twee uitzonderingen: volgauto's van een rouwstoet moeten stoppen voor een rood verkeerslicht, ondanks dat de eerste auto al door groen gegaan is. Sneller slagen! Algemene bepalingen verkeerswetgeving. Die borden gelden pas wanneer de verkeerslichten niet werken. Artikel 15 van het RVV zegt het volgende: 1.

Waaraan herken je gelijkwaardige kruispunten. Wat zijn gelijkwaardige kruispunten. Op deze regel gelden de volgende uitzonderingen:. N het 1e jaar gratis. Voorrang, wanneer wel en wanneer niet.

Verkeersborden Oefenen

Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan voor hen van rechts komende bestuurders. Je moet voorrang geven aan al het verkeer dat rechtdoor gaat op dezelfde weg als dezelfde weg waarop jij rijdt. Jij moet stoppen. Plaats op de weg en voorsorteren.

Trek de voetganger voorrang gelijkwaardige kruising in je gedachten eens recht. Zo blijft het voor iedereen veilig.

Blijf goed opletten en verzeker je ervan dat de bestuurder van links remt. Maar nooit extra gas gaan geven om nog net door oranje te rijden. Als je 80 rijdt, is dat 32 meter per seconde.

Voorrang aan voetgangers

Waar bevinden de verschillende weggebruikers zich, met name fietsers en voetgangers. Maar jij weet ondertussen dat voetgangers geen voorrang hebben. Hoofdregel van de voorrang Onthoudt dat de hoofdregel van de voorrang dus zegt dat bestuurders van rechts voorrang genieten op andere bestuurders op dat kruispunt. Bestuurders die bijzondere verrichtingen doen, mogen niemand hinderen en moeten daarom altijd het overige verkeer voor laten gaan.

 • Een gelijkwaardig kruispunt kun je vrij makkelijk herkennen.
 • Simpel gesteld loopt het kruisingsvlak van stopstreep tot stopstreep.
 • Denk bijvoorbeeld aan een kruising.
 • Als je de begrippenlijst in je app hebt gelezen, dan weet je wat bestuurders zijn.

Zo blijft het voor iedereen veilig. Toch blijkt dit onderwerp vaak een stuk moeilijker dan gedacht, voetganger voorrang gelijkwaardige kruising. Dit in verband met de snelheden die gereden mogen worden. Een overstekende voetganger bij een voetgangersoversteekplaats laat je voorgaan. Dat is niet op dezelfde weg, dat is op de kruisende weg. Een voetganger moet verplicht een voetpad, trottoir of berm gebruiken als dat aanwezig is.

Kijk ver vooruit en weet wat voor een kruising je nadert. In de robert van beckhoven oliebollen recept heb je er alles voetganger voorrang gelijkwaardige kruising over gelezen.

Recente blogs Wat is een dode hoek in de auto.

Sneller slagen!

Is het een gelijkwaardige kruising of rij je op een voorrangsweg? Voor het gemak staan deze hieronder voor je op een rijtje: Bestuurders van rechts moet je altijd voorrang verlenen Rechtdoor op dezelfde weg moet je voor laten gaan De korte bocht moet je voor laten gaan.

Maak Gratis Proefexamen.

Op deze manier kun je op tijd en correct reageren op de komende situatie. Nader je een rotonde en is de voorrang door een verkeersteken aangegeven. Het eerste voertuig is begonnen met rijden toen hij groen kreeg.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 2

 1. Helmi:

  Dit geldt trouwens ook voor voetgangers.

  Antwoord
 2. Hayriye:

  Als een bestuurder naar je toe komt en hij wilt afslaan, dan ga jij door als je rechtdoor gaat. Enkele voorbeelden.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *